Зустріч міністрів Германа Галущенка та Дженніфер Ґренголм: енергетична стійкість України - умова енергобезпеки всієї Європи

Міністр енергетики України Герман Галущенко у межах робочого візиту до Вашингтону провів зустріч з міністром енергетики США Дженніфер Ґренголм. Ключовими темами зустрічі стали американська допомога для відбудови і розвитку енергосектору України, реформи в енергетичній галузі, проєкти спільних інтересів, посилення енергобезпеки на європейському континенті.

Герман Галущенко підкреслив, що попри війну Україна продовжує здійснювати реформи в енергетиці, ухвалюючи необхідні рішення для інтеграції українських і європейських енергетичних ринків.

Очільник Міненерго подякував США за систематичну допомогу українському енергосектору та окреслив поточні потреби сектору, зокрема в обладнанні, яке допоможе децентралізувати генерацію і посилити стійкість і гнучкість енергосистеми, зокрема до опалювального сезону 2024 - 2025 року.

«Російські терористи продовжують атакувати об’єкти української енергетичної інфраструктури і утримувати під окупацією найбільшу в Європі атомну електростанцію – Запорізьку АЕС. Ці фактори разом із залежністю окремих країн від ненадійних постачальників енергії створюють безпосередні загрози для енергетичної безпеки в регіоні. Для її посилення ми маємо скоординувати наші зусилля і дати чітку відсіч російському агресору», - зазначив Герман Галущенко.

Також обговорювалися перспективи реалізації в Україні спільних проєктів у атомній енергетиці, низьковуглецевих і водневих технологій, які допоможуть здійснити «зелений» перехід.

У межах ініціативи міністра енергетики США Net Zero World та у співпраці з Національними лабораторіями Міністерства енергетики США українська сторона розробила сценарії декарбонізації енергетичного сектору до 2050 року. Відповідний звіт буде представлено міжнародним делегаціям на 28-й Конференції Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, яка відбудеться наприкінці листопада - на початку грудня.