Illustration

З початку року в Україну з ЄС та Молдови транспортовано 4,2 млрд кубів природного разу

За січень-жовтень 2023 року Оператор ГТС транспортував в Україну понад 4,2 млрд кубометрів природного газу з ЄС та Молдови. Це утричі більше, ніж було транспортовано за аналогічний період минулого року (1,4 млрд куб. м.)

З обсягу транспортованого газу у вітчизняних ПСГ зберігається 2,5 млрд куб. м газу, який належить іноземним компаніям.

«Такі результати підтверджують той факт, що українська газова інфраструктура є невід'ємною частиною європейської газотранспортної системи і має реальні перспективи стати однією зі складових енергетичного хабу в Україні», - зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко. Він додав, що зацікавленість іноземних трейдерів у транспортуванні та зберіганні газу в українських ПСГ стала можливою завдяки сертифікації наших сховищ за європейськими стандартами.

За даними Оператора ГТС основним напрямом транспортування природного газу був словацький — звідти надійшло 42,7% від загальних обсягів. Також природний газ постачався з Угорщини, Польщі та Трансбалканського напрямку (з Румунії через Молдову).

Південна гілка української ГТС, яка є частиною Трансбалканського коридору, цього року активно використовувалась для комерційних поставок газу з Румунії. Здебільшого цим маршрутом транспортувався газ на замовлення іноземних трейдерів для зберігання в Україні.

«Європейський ринок газу змінюється, і змінюється роль української ГТС. Ми готові пропонувати нові рішення своїм клієнтам, і серед таких, зокрема, бачимо Трансбалканський коридор. Цей маршрут може об’єднати ринки Південної та Центральної Європи, сполучити LNG-термінали Греції, сховища України та центральноєвропейських споживачів в один ланцюжок постачання», — відзначив генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа.

На позитивну динаміку також вплинули висновки стрес-тесту, ініційованого Міністерством енергетики, який підтвердив, що українська ГТС та газові сховища готові працювати в умовах зими та воєнних викликів.

Нагадаємо, моделювання роботи під час стрес-тестів здійснювалося робочою групою у складі та за сприяння USAID Проєкту енергетичної безпеки, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Генерального директорату «Joint Research Centre» Європейської комісії, Simone Research Group, НАК «Нафтогаз України» та відповідно Укртрансгазу та Оператора газотранспортної системи України.