Впровадження 4-го енергопакета ЄС – один із орієнтирів України у відновленні та забезпеченні відбудови на принципах енергоефективності та декарбонізації

Впровадження 4-го енергопакета ЄС – один із орієнтирів України у відновленні та забезпеченні відбудови на принципах енергоефективності та декарбонізації. На це звернула увагу перший заступник Голови Держенергоефективності Марія Малая, виступаючи на комітетських слуханнях на тему «Впровадження Україною Четвертого енергопакета ЄС «Чиста енергія для усіх європейців», організованих Комітетом ВРУ з енергетики та ЖКП.

Четвертий енергопакет, його цілі і завдання якнайкраще відповідають потребам України у відбудові. У цьому пакеті Єврокомісія охопила напрями, які є чи не найбільш нагальними саме для України: енергетична безпека; енергоефективність; декарбонізація економіки; дослідження, інновації та конкурентоспроможність.

«Держенергоефективності у рамках реалізації 4-го енергопакета веде роботу у таких ключових секторах. По-перше, це розроблення підзаконної бази у рамках виконання закону «Про енергетичну ефективність», а на сьогодні – погодження та затвердження підготовлених проєктів актів», – розповіла Марія Малая.

«По-друге, цьогоріч ми завершуємо виконання трирічного плану заходів у рамках Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року. Вже розроблений Агентством проект плану заходів на наступні 3 роки – 2024-2026 роки. І сподіваюсь, що найближчим часом його буде винесено на затвердження урядом», - зауважила Марія Малая.

Ще один великий вектор роботи Держенергоефективності у рамках євроінтеграції – це впровадження вимог Директиви ЄС про енергоефективність, в частині розвитку високоефективної когенерації.

«Цьогоріч прийнято закон щодо розвитку саме високоефективної когенерації, який розробляло Держенергоефективності. На сьогодні Агентством вже розроблено усі необхідні проекти актів, необхідні для його реалізації», – підкреслила перший заступник Голови.

Окрім цього, Агентство працює над розвитком біоенергетики, приділяючи особливу увагу створенню умов для виробництва і використання біометану. Усвідомлюючи перспективи запровадження механізму CBAM в ЄС, ведеться робота над імплементацією вимог щодо критеріїв сталості біопалива.