Відбудова українських міст буде вираженням наших цінностей – енергонезалежності, енергоефективності, зеленого переходу

Відбудова українських міст буде вираженням наших цінностей – енергонезалежності, енергоефективності, зеленого переходу. На цьому наголосила перший заступник Голови Держенергоефективності Марія Малая під час відкриття підсумкового марафону «Енергоефективність у дії!» проекту «Енергоефективність журналістам, університетам, муніципалітетам від професіоналів».
«Дякую нашому німецькому партнеру – GIZ за такий проект, що є вдалим прикладом консолідації різних цільових груп, які вкрай важливі для розвитку сфери енергоефективності в Україні. Це і архітектори, і будівельники, і журналісти, і освітяни, і місцева влада. Усі вони – драйвери енергоефективної відбудови українських громад», – наголосила Марія Малая.

Для України є виклик – проектувати та зводити нові будівлі із врахуванням найпрогресивніших технологій та питань безпеки, а головне – глобального принципу сталого розвитку та декарбонізації. Відновлені будівлі також стануть взірцем для майбутніх реновацій.

«Як сказав британський архітектор Норман Фостер, «архітектура є вираженням цінностей». Тож, сподіваюсь, відбудова українських міст буде виявом тих європейських цінностей, які українці захищають великою ціною, – свободи, енергонезалежності, сталого розвитку, зеленого переходу. Враховуючи те, що країна вже працює над відбудовою, то переконана, ми ще й перевищимо очікування наших партнерів», – наголосила Марія Малая.

Перший заступник Голови також звернула увагу на необхідність активної інформаційно-роз’яснювальної та просвітницької роботи у питаннях енергоефективності. Важливо пояснювати, в першу чергу, споживачам переваги енергоощадних та «чистих» технологій та мотивувати їх до зміни культури енергоспоживання.

Джерело:
https://www.kmu.gov.ua/news/derzhenerhoefektyvnosti-vidbudova-ukrainskykh-mist-bude-vyrazhenniam-nashykh-tsinnostei-enerhonezalezhnosti-enerhoefektyvnosti-zelenoho-perekhodu