Україна та Чехія співпрацюватимуть у проєктах з децентралізації енергосистеми

Україна розглядатиме досвід Чехії в питанні децентралізації енергосистеми та зацікавлена у спільних проєктах з розподіленої генерації. Про це йшлося під час зустрічі заступника міністра енергетики Ярослава Демченкова зі Спеціальним представником з питань енергетичної безпеки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Вацлавом Бартушкою та Надзвичайним та Повноважним Послом Чехії в Україні Радеком Матулою.
Чеський досвід з розвитку розподіленої генерації та побудови мереж є гарним прикладом децентралізації енергетичної системи. Також Чехія реалізує проєкт у сфері розвитку розподіленої інфраструктури економіки у Молдові. Такий досвід цікавий Україні, тому заступник міністра запросив чеську сторону розглянути можливість виконання подібного проєкту в одному з регіонів України у співпраці з міжнародною організацією.
«Децентралізована енергосистема - це питання нашої безпеки. В умовах постійної загрози з боку росії ми маємо потурбуватися про те, щоб критична інфраструктура продовжувала працювати навіть у випадках системних аварій і українці були забезпечені електроенергією. Але, окрім цього, - це і питання наших кліматичних зобов’язань. Розподілена генерація - це генерація, що використовує відновлювані джерела енергії, і ми багато уваги приділяємо стимулюванню розвитку «зеленої» енергетики», - розповів Ярослав Демченков.
Сторони також обговорили питання заміщення росії на ринку атомної енергетики. Міністр енергетики Герман Галущенко, комунікуючи з міжнародними партнерами, неодноразово підкреслював, що питання витіснення російських енергоресурсів зі світових ринків - одне з пріоритетних, і Україна допоможе Європі подолати енергозалежність від росії.
Чехія - одна з перших країн, яка майже на сто відсотків позбулась залежності від російського газу та займає активну позицію у витісненні агресора зі світових ринків.