Світ все більше обʼєднується навколо України

Світ все більше обʼєднується навколо України. Заради нашої перемоги, глобального миру і безпеки.
Країни-члени Координаційної Платформи донорів України вкотре підтвердили свою незмінну підтримку нашої держави на шляху відновлення.

Чергове засідання Керівного комітету Платформи донорів відбулось у Лондоні в рамках Ukraine Recovery Conference 2023.
Вперше - в живому очному форматі. За участі представників країн G7, Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій - ЄІБ, ЄБРР, МВФ, Світового банку, БРРЄ.

Міжнародні партнери підкреслили свою рішучість виступати єдиним фронтом у швидкій відбудові України, що досі потерпає від наслідків російської агресії.

Обговорили також нові оптимальні рішення фінансової допомоги Україні у 5 пріоритетних сферах відновлення (згідно звіту RDNA2) - житло, енергетика, критична та соціальна інфраструктура, гуманітарне розмінування, підтримка приватного сектору.
На сьогодні Україна потребує мобілізації ресурсів на покриття нагальних потреб, і саме це було на порядку денному засідання багатосторонньої донорської Платформи.

Цей так званий «фінансовий Рамштайн» був заснований на початку 2023 року для координації фінансової підтримки України. Така Платформа стала першою в історії міжнародної допомоги. Вона відіграє важливу роль в інтенсифікації зусиль донорів, які допомагають Україні впоратися з пріоритетними потребами відновлення.

Через Платформу координуються існуючі механізми надання постійної коротко- і довгострокової підтримки, міжнародного фінансування та експертизи, а також забезпечується узгодженість, прозорість та підзвітність надання допомоги Україні для відбудови. Іншими словами, це гарантія того, що кошти міжнародних донорів будуть спрямовані саме туди, де вони найбільше потрібні.
Такий відкритий підхід із аудитом та контролем за використанням наданих фінансових ресурсів заохочуватиме світову спільноту концентруватись на підтримці і обʼєднанні зусиль з відбудови України та активно долучатись до співпраці.

Це також потужний сигнал для приватних інвесторів, внесок яких відіграє важливу роль у процесі відновлення України.

Четверте засідання Керівного комітету ще раз підтвердило важливість Платформи як каталізатора мобілізації міжнародних зобов'язань, необхідних для реагування на потреби України у відбудові.