Стійке та децентралізоване електропостачання - пріоритетний напрям у співпраці з німецькими партнерами

Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков провів робочу зустріч із представниками інститутів Німецького наукового товариства імені Фраунгофера та think tanks, зокрема з Інститутом економіки енергетики та технології енергетичних систем ім. Фраунгофера (ІЕЕ), німецьким енергетичним агентством DENA, а також обʼєднанням DERlab. Темами обговорення були ключові потреби та пріоритети енергосектору та підготовка проєктів до програми фінансування Fraunhofer Zukunftsstiftung «Відбудова України».

Учасники також обговорили можливість співпраці з експертами обʼєднання DERlab - провідних лабораторій та науково-дослідних інститутів у галузі систем розподілених енергетичних ресурсів.
Платформа DERlab надає послуги з консультування у сфері розподіленої генерації для підтримки переходу до децентралізованих енергосистем.
Співпраця з провідними науково-дослідними установами відбувається у межах Німецько-українського енергетичного партнерства.

«Децентралізація та посилення стійкості нашої енергосистеми надзвичайно важливі для нас у теперішніх умовах. Минулої зими енергетична інфраструктура стала однією з головних цілей росії. Незважаючи на героїчні зусилля енергетиків з ліквідації наслідків ударів, збитки українській енергосистемі завдані величезні», - сказав Ярослав Демченков.

Децентралізована енергетика також вимагає трансформації системи розподілу, яка має стати більш керованою та автоматизованою, аби швидко реагувати на можливі аварії в системі, спричинені обстрілами росіян. На цьому сторони окремо зупинилися під час обговорення технічного стану та потреб операторів.

Заступник міністра нагадав, що презентована міністром енергетики Германом Галущенком Енергетична стратегія до 2050 - го року передбачає, що у середньостроковій та довгостроковій перспективі Україна зосередиться на розподіленій та відновлюваній енергетиці.
Також під час зустрічі йшлося про перебіг наймасштабнішої ремонтної кампанії в енергетиці. Для відновлення пошкодженої інфраструктури залучено, зокрема, допомогу і від німецьких партнерів.