співпраця для допомоги енергосектору і зміцнення енергосистеми

Уряд України та міжнародна організація "Світовий конгрес українців" уклали Меморандум про взаєморозуміння з метою співпраці у реалізації заходів, спрямованих на невідкладне реагування на наслідки війни, відновлення постраждалих територій та створення стійкої, інклюзивної та екологічно спрямованої економіки, що забезпечить більш стійкий розвиток енергетичної системи України та зменшить екологічні, технічні, соціальні та управлінські ризики.

Документ був урочисто підписаний міністром енергетики України Германом Галущенком і президентом Світового конгресу українців Павлом Ґродом під час зустрічі, що відбулася в столиці України, Києві.

Міністерство енергетики та Світовий конгрес українців домовились про тісну співпрацю у пошуку та заміні енергетичного обладнання, яке було пошкоджене через воєнні дії. Також обидві сторони обговорили питання залучення фінансування з державних та приватних джерел для підтримки та відновлення енергомережі.

В рамках угоди також передбачено спільну роботу при оцінюванні збитків, завданих енергетичній інфраструктурі через військові дії, а також розробку дорожньої карти відновлення енергетичного сектору України. Міністр Герман Галущенко зазначив, що партнерська підтримка особливо важлива у зв'язку з підготовкою до наступного опалювального сезону, оскільки зима може бути навіть важчою за попередні роки.

Окрім цього, сторони обговорили важливість реалізації проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури на деокупованих територіях. Ці проєкти дозволять відбудувати енергетичні об'єкти з використанням сучасних технологій та децентралізувати генерацію електроенергії, що зробить енергосистему більш стійкою та стабільною.

Під час зустрічі президент Світового конгресу українців Павло Ґрод розповів про започатковану організацією платформу Energize Ukraine, яка займається залученням допомоги та збором обладнання для українського енергетичного сектору. В рамках цієї ініціативи, вже отримана пожертва від американської компанії в розмірі 1000 сонячних панелей, які будуть використовуватися для будівництва сонячних електростанцій у лікарнях.

Сторони також обговорили можливості співпраці щодо залучення міжнародної допомоги для розмінування територій, на яких розташовані енергетичні об'єкти, з метою забезпечення їхньої безпеки та функціонування.

Організація "Світовий конгрес українців" - це міжнародна громадська організація, яка об'єднує більше 20 мільйонів українців у діаспорі та працює на підтримку демократичної, процвітаючої та європейської України. Вона активно координує діяльність українських громад та організацій у понад 60 країнах світу, сприяючи підтримці української культури, історії та національної свідомості.