розпочала роботу Оглядова місія міжнародних фінансових організацій

Під час нещодавньої зустрічі із віце-президентом Світового банку Антонеллою Бассані у Києві міністр енергетики України Герман Галущенко запросив Світовий банк та інші міжнародні фінансові організації активізувати роботу з підготовки Програми з інтеграції відновлюваної енергетики для України в межах Кліматичного інвестиційного фонду. Також наголошувалося на важливості швидкої реалізації спільних проєктів, що посилять стійкість української енергосистеми.
Учора місія розпочала свою роботу. У ній беруть участь представники Світового банку, Міжнародної фінансової корпорацієї, ЄБРР та Адміністративного відділу Кліматичного інвестиційного фонду (CIF). Учасники місії дали старт підготовці Інвестиційного плану в рамках CIF для України разом із представниками Міненерго, енергетичних компаній, регулятором та експертним колом.
Обсяг фінансування пільгового кредиту за Програмою інтеграції відновлюваної енергетики для України складає 70 мільйонів доларів. Ц
іль програми - підвищити гнучкість енергетичних систем. Одним із найбільш пріоритетних напрямів фінансування за Програмою інтеграції відновлюваної енергетики є впровадження систем зберігання енергії (батарей-накопичувачів).
«В умовах війни питання гнучкості, надійності та стійкості нашої енергосистеми надзвичайно важливе. Нам потрібні інноваційні рішення сталого «зеленого» балансування та модернізації мереж.

Ми очікуємо, що результатами реалізації Програми CIF в Україні стануть інноваційні проєкти, які підсилять гнучкість та стійкість енергетичної системи, стимулюючи подальшу інтеграцію технологій відновлюваної енергетики», - зазначив заступник міністра енергетики Ярослав Демченков під час установчої зустрічі зі спільною місією.
У межах програми планується фінансування проєктів з розвитку систем зберігання енергії, технологій управління мережею в режимі реального часу, зеленого палива та електропалива в транспорті та опаленні, сприяння розподіленій генерації, підвищення готовності інфраструктури до інтеграції ВДЕ, інновації у відновлюваній енергетиці, а також удосконалення експлуатації системи та ринку.