Понад 25 мільйонів євро внеску у Фонд енергетичної підтримки та 1000 тонн обладнання: допомога Швеції важлива у підготовці України до зими

Заступники міністра енергетики України Ярослав Демченков і Світлана Гринчук провели зустріч з представниками Посольства Швеції в Україні - керівником відділу реформ дипломатичного представництва Адамом Амбергом, першим секретарем посольства Джоном Рунесоном та старшим фінансово-операційним контролером Хелен Кастенссон.

Сторони обговорили напрямки співпраці для посилення стійкості української енергосистеми і допомогу шведської сторони для проходження осінньо-зимового періоду в умовах російської військової агресії.

Ярослав Демченков подякував шведській стороні за вже надану підтримку українському енергетичному сектору. Зокрема, у серпні Швеція перерахувала 25,2 млн євро до Фонду енергетичної підтримки України, створеному при Секретаріаті Енергетичного співтовариства. Також Україна отримала понад тисячу тонн енергетичного обладнання від шведських партнерів, серед якого генератори, трансформатори та інше необхідне устаткування.

Заступник міністра ознайомив учасників зустрічі з поточним станом енергетичної системи і ходом відновлювальних і ремонтних робіт, які проводяться після масованих російських атак на українську енергетичну інфраструктуру. Також акцентував на заходах з посилення фізичного захисту енергетичних об’єктів і підготовки до наступного опалювального сезону.

Світлана Гринчук своєю чергою ознайомила шведську сторону з поточними потребами енергосектору. Вона підкреслила необхідність накопичення запасів обладнання для проведення ремонтних робіт і швидкого відновлення електропостачання протягом майбутньої зими, що, як очікується, знову проходитиме під прицільними ворожими атаками на об’єкти енергетичної інфраструктури.

Під час зустрічі наголошувалося, що одним із важливих інструментів для балансування енергосистеми під час ОЗП буде імпорт електроенергії з європейських країн. Україна розраховує на рішення ENTSO-E щодо збільшення пропускних спроможностей міждержавних перетинів до 2 ГВт.