Підтримка Великою Британією відновлення українського енергосектору – вагомий крок до здійснення «зеленого» переходу

Заступники міністра енергетики України Ярослав Демченков і Світлана Гринчук зустрілися з директором із розвитку Посольства Великої Британії в Україні Стефаном Коссоффом.

Сторони обговорили напрямки співпраці у процесі зміцнення енергосистеми та відбудови українського енергетичного сектору після масованих російських атак, а також його відновлення на засадах «зеленого» переходу та декарбонізації.

Зокрема на зустрічі йшлося про перспективи використання можливостей Партнерства з чистої енергії, яке було оголошено членами Координаційної групи G7+ з підтримки енергетичної системи України та Урядом України в Лондоні під час Конференції з відновлення України в Лондоні.

Особливу увагу сторони приділили перспективам розвитку співпраці у межах діяльності Фонду викликів у сфері зелених інновацій «InnovateUkraine», який був створений під час візиту міністра енергетики України Германа Галущенка до Лондона. Наразі до Фонду для реалізації подано вже близько 60 заявок.

Ярослав Демченков подякував британській стороні за допомогу українському енергосектору та прагнення відновити зруйновану ворогом інфраструктуру на засадах «зеленого» переходу, а також підкреслив, що Велика Британія є одним зі світових лідерів, які демонструють іншим країнам приклад, як реалізовувати прагнення і потенціал для переходу до безвуглецевої енергетики.

Світлана Гринчук своєю чергою ознайомила представників британської сторони зі станом підготовки України до осінньо-зимового періоду, який пройде в умовах продовження прицільних російських атак на енергетичну інфраструктуру.

Також заступниця міністра подякувала британській стороні за допомогу в підготовці Енергетичної стратегії України до 2050 року, презентованої міністром енергетики Германом Галущенком, і підкреслила зацікавленість України у наданні рекомендацій британських експертів до проєкту Плану дій щодо реалізації стратегії.