Місцева влада все активніше впроваджує систему енергоменеджменту, готуючись до енергетичних викликів

Системний енергомоніторинг впроваджено у понад 18 тис. будівель органів місцевого самоврядування. Ще понад 1300 будівель охоплено автоматизованим енергомоніторингом, за звітними даними Держенергоефективності.
«Енергоменеджмент – це перший обов’язковий крок до ефективного управління енергоспоживанням, особливо під час опалювального сезону. Потенціал економії енергоресурсів без значних капіталовкладень - від 5% по 15%», – пояснив представник Держенергоефективності Владислав Семігін під час засідання Платформи з питань клімату та енергії у рамках впровадження проекту ЄС «Угода мерів-Схід» на тему «Енергоменеджери, мережуймося!» у Миргороді.

«Ми постійно допомагаємо місцевій владі й консультуємо щодо усіх кроків, необхідних для впровадження системи енергоменеджменту. Маємо позитивну динаміку. Станом на початок цього року кількість органів місцевого самоврядування, які впровадили енергомоніторинг, зросла на 40% порівняно із показниками за I півріччя минулого року», – повідомив представник Держенергоефективності Павло Дубина.

Держенергоефективності надає рекомендації органам місцевого самоврядування для впровадження систем енергетичного менеджменту в будівлях з урахуванням вимог Порядку, затвердженого постановою Уряду від 23.12.2021 № 1460.

«Також наголошуємо, що впровадження системи енергоменеджменту - це процес, який триває в усіх сферах економіки України, а саме - в будівлях, процесах та на транспорті», – зауважив Владислав Семігін.

Як пояснив фахівець Агентства, при впровадженні системи енергоменеджменту в будівлях потрібно виділити важливі етапи, а саме:
• затвердження організаційної структури системи енергоменеджменту (СЕнМ) в будівлях;
• розробка та затвердження Декларації енергетичної політики та Плану функціонування та діяльності СЕнМ;
• інвентаризація та створення бази громадських будівель та житлових будинків;
• розробка переліку заходів з енергоефективності.

Станом на червень 2023 р. Держенергоефективності отримано та оброблено інформацію про наявність понад 200 планів функціонування систем енергоменеджменту та планів дій зі сталого розвитку від органів місцевого самоврядування.
Учасники тренінгу мали змогу поспілкуватися з представниками Мінінфраструктури, Держенергоефективності та колегами-енергоменеджерами.

Присутні детально обговорили виклики, з якими стикаються енергоменеджери сьогодні, та шляхи їх подолання.
Також на заході за результатами конкурсу на найкращого енергоменеджера 2023 року було обрано переможця - Конотопську громаду.

Держенергоефективності веде системну роботу з консультування та навчання фахівців з енергоменеджменту. Наступний захід для громад заплановано спільно з Проектом ЄС “Угода мерів - Схід” вже найближчим часом.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua/news/v-ukraini-realizuiutsia-proekty-z-detsentralizatsii-heneratsii-iaki-posyliat-stiikist-enerhosystemy-herman-halushchenko