Інтеграція енергетичних ринків України та Європи - наступний етап після синхронізації мереж

На цьому наголосила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон у відеозверненні до учасників конференції «Ukraine: how to unleash investments in decentral energy solutions», що відбулась у Брюсселі.

«Синхронізація з континентальною енергосистемою перед війною допомогла втримати стабільність української системи в умовах російських атак. У майбутньому нарощування відповідних можливостей стабільності означатиме здатність залучити в систему все більше відновлюваної енергетики. І наступним етапом після синхронізації мереж настане інтеграція ринків», - зазначила Кадрі Сімсон.

Енергокомісар зауважила, що ефективним інструментом надання допомоги українським енергетикам є Фонд підтримки енергетики України, створений за спільною ініціативою з міністром енергетики Германом Галущенком при Секретаріаті Енергетичного Співтовариства.

Серед інструментів довгострокової підтримки єврокомісар назвала допомогу українському Уряду з боку Єврокомісії у підготовці плану реформування і залучення інвестицій у різні сектори економіки. Також вона висловила сподівання на продовження Україною курсу щодо приведення національного законодавства у відповідність до європейського. Також відзначила, що одним із шляхів підтримки української енергетики є допомога з розвитком розподіленої відновлюваної генерації, яка буде менш вразливою для ворожих атак, ніж централізована система.

Заступник міністра енергетики Ярослав Демченков, який онлайн взяв участь у заході, закликав міжнародних партнерів долучатися до децентралізації енергетичної системи України.

«ЄС, як і Україна, стикаються зі спільним викликом. Коли будували енергосистеми в наших країнах, ніхто не здогадувався ні про енергетичний перехід, ні про масовані ракетні обстріли. Тому ми маємо побудувати нову безвуглецеву енергетичну систему для виробництва чистої доступної енергії для внутрішнього використання та експорту. Наша мета — значно збільшити частку відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі до 2035 року. Водночас кожен гігават відновлюваної електроенергії потребує розвитку розумних мереж та сучасних рішень для зберігання енергії, аби запобігти її втратам», - наголосив Ярослав Демченков.