ЄБРР допоможе Україні перевести теплові об’єкти генерації на низьковуглецеві джерела енергії

Міненерго, ЄБРР та компанія PwC провели спільну нараду для актуалізації проєкту ЄБРР щодо низьковуглецевої реконструкції об’єктів генерації.
Йдеться, зокрема, про проєкт підтримки переходу для вугледобувних регіонів.
Сторони обговорили актуалізацію проєкту та внесення змін до завдання.

Враховуючи, що основними напрямками роботи енергетиків є підготовка до опалювального сезону, а саме відновлення об’єктів генерації, про що неодноразово зазначав міністр енергетики України Герман Галущенко, фокус проєкту вирішено спрямувати на відновлення сектору виробництва електроенергії.

▶️ У межах проєкту буде визначено перелік теплогенеруючих інфраструктурних об’єктів, яким було завдано значних збитків та руйнувань, та розроблено план дій щодо залучення фінансування для переведення генеруючих об’єктів на альтернативні низьковуглецеві джерела енергії.

💬 «Маємо виконувати кліматичні зобов’язання та Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок. І зараз під час планування відновлення енергосектору у нас є можливість зробити їх більш енергоефективними, зменшити викиди вуглецю та забезпечити справедливий перехід для громад та робітників. Важливо, аби ці проєкти були орієнтовані на залучення приватних інвесторів. В Україні вже існують подібні проєкти із залученням приватного капіталу, бо підприємці якнайкраще розуміють, що необхідно швидко адаптуватися до змін», - наголосив заступник міністра енергетики Ярослав Демченков під час обговорення.
 

▶️ Після актуалізації завдання ЄБРР та PwC проведуть аналіз вугільних ТЕС та ТЕЦ, зроблять аудит завданих збитків та сформують перелік об’єктів, які візьмуть участь у програмі.