Герман Галущенко обговорив з гендиректором Агентства з ядерної енергії напрямки співпраці з Україною

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів у Парижі зустріч з генеральним директором Агентства з ядерної енергії (NEA) Вільямом Магвудом у межах Конференції Roadmaps to New Nuclear, організованої NEA.

Герман Галущенко подякував NEA за програму NEA-Ukraine Visiting Experts Programme, у межах якої українські фахівці-ядерники отримають можливість працювати разом з експертами агентства для обміну досвідом та розширення співпраці у сфері ядерних технологій, ядерної безпеки і регулювання.

Вільям Магвуд своєю чергою зазначив, що держави-члени NEA висловлюють свою підтримку Україні і готові поглиблювати співпрацю для інноваційного розвитку ядерної галузі.

NEA визначила сфери для розширення співпраці між Україною та Агентством, у яких працюватимуть запрошені експерти. Це, зокрема, сфера малих модульних реакторів, радіаційний захист, поводження з радіоактивними відходами та ядерна безпека.

Герман Галущенко наголосив на зацікавленості української сторони в активному розвитку інноваційних технологій у ядерній галузі, а також ознайомив гендиректора NEA з перспективами розвитку в Україні виробництва малих модульних реакторів.

Сторони також обговорили ситуацію на окупованій росіянами найбільшій у Європі атомній електростанції – Запорізькій АЕС, а також необхідність забезпечення гарантій ядерної і радіаційної безпеки на об’єкті. Очільник Міненерго запросив фахівців NEA до розроблення дорожньої карти повернення ЗАЕС до експлуатації після її деокупації.