Енергоефективність – безальтернативний шлях відновлення громад та економіки України

«Кожний відсоток підвищення ефективності споживання енергії – це відсоток, на який зміцнюється енергонезалежність родини, громади, бізнесу і Держави. Тому європейський принцип «Енергоефективність передусім» та новітні технології мають бути в основі усіх процесів відбудови», - наголосив директор Департаменту розвитку енергоефективності Держенергоефективності Андрій Шиян під час тематичної дискусії, організованої «DIXI Group» and «Buildings Performance Institute Europe».

Під час дискусії представник Держенергоефективності окреслив основні національні цілі у сфері енергоефективності та роботу над євроінтеграційними реформами у цьому напрямі.

Так, в Україні впроваджується Національний план дій з енергоефективності до 2030 року. Ціль - зменшити споживання первинної енергії на 22,3% та кінцевого споживання енергії на 17,1%. Окрім цього, нещодавно схвалена Енергетична стратегія України до 2050 року визначає, що післявоєнне відновлення має відбуватись із врахуванням європейських стандартів енергоефективності.

«Досягнення такої амбітної мети потребує реалізації системної крос-секторальної політики енергоефективності та декарбонізації. Це, до речі, має стати змістом Національного енергетичного та кліматичного плану», - зауважив Андрій Шиян.

Водночас, для втілення згаданих стратегічних ініціатив під час відновлення і практичної реалізації принципу «Енергоефективність передусім» важливо створити дієві інструменти підтримки енергоефективної трансформації.

«Це першочергове завдання, яке дозволить перетворити задекларовані принципи на сталу практику. І над запуском таких механізмів ми активно працюємо. Це і створений Фонд декарбонізації, а також майбутня Національна платформа декарбонізації», - додав Андрій Шиян.

Під час заходу учасники також розглянули результати дослідження, проведеного «DIXI Group» та «Buildings Performance Institute Europe» на тему «Енергоефективність у «зеленому» відновленні: Найкращі практики та можливості для України».