енергетична безпека України – невід’ємна складова глобальної енергетичної безпеки

Відбулось чергове засідання робочої групи «Президентська Формула миру: енергетична безпека». Участь у засіданні з української сторони взяли заступники міністра енергетики України Ярослав Демченков і Світлана Гринчук, а також заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма.

Учасники засідання засвідчили політичну підтримку ініціативи Президента України щодо Формули миру і відзначили успішність проведеної Третьої зустрічі на рівні радників із національної безпеки та зовнішньої політики на Мальті, в якій, зокрема, взяв участь міністр енергетики Герман Галущенко.

Ключовими темами засідання стали пропозиції у сфері енергетичної безпеки до підсумкового документа для реалізації Формулу миру, який планується розглянути на Глобальному саміту миру.

Учасники засідання наголосили на поєднанні у спільному документі політичної та практичної складової. Наступним етапом опрацювання документа стане покроковий план його імплементації.

Ярослав Демченков і Ростислав Шурма подякували Данії і Польщі за співголовування у робочій групі з енергетичної безпеки і привітали Норвергію, яка виявила бажання приєднатися до цих країн.

Представники української сторони наголосили на важливості визначення фундаментальних принципів забезпечення енергетичної безпеки України у контексті глобальної безпеки і напрацюванні механізмів, які не допустять використання енергії як зброї агресорами у майбутньому.

Окремо під час засідання обговорювалися заходи для підтримки стійкості української енергосистеми під час зимового періоду в умовах ворожих атак на енергетичну інфраструктуру та координація міжнародної допомоги для досягнення відповідних цілей.