Україна отримала від Литви другий потужний автотрансформатор

За координації Міністерства енергетики України у межах співпраці та допомоги у відбудові енергосистеми Литовська Республіка передала українській стороні вже другий потужний силовий автотрансформатор. Він буде встановлений на високовольтній підстанції системи передачі електроенергії і трансформуватиме напругу з магістрального до розподільного рівня, забезпечуючи живленням до 200 тисяч домогосподарств.

«Литва – не просто партнер, а й надійний друг України. Ми спільними зусиллями протидіємо агресії російських терористів на різних ділянках фронту, зокрема енергетичному. Підтримка литовських партнерів у вигляді потужного обладнання допомагає українським енергетикам не тільки відновлювати пошкоджені об’єкти, але і посилювати стійкість енергосистеми. Дякуємо нашим литовським друзям за цю підтримку», - зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Міненерго висловлює вдячність донору – компанії LITGRID, а також неурядовій організації MELYNA IR GELTONA (BLUE/ YELLOW) та Посольству Литви в Україні за сприяння в передачі автотрансформатора. Транспортування автотрансформатора до України здійснювалося у межах Механізму цивільного захисту ЄС.

Нагадаємо, за координації Міненерго в Україну здійснюється постачання міжнародними партнерами енергетичного обладнання, необхідного для відновлення об’єктів, пошкоджених російськими атаками.

Зокрема, з Литви надійшло вже 67 вантажів гуманітарної допомоги загальною вагою понад 1 286 тонн. Серед отриманого обладнання - електростанції резервного живлення, силові трансформатори, трансформатори струму-напруги, трансформатори струму, трансформатор напруги та інше обладнання, необхідне для відновлення енергосистеми.