Міністри енергетики України і Румунії обговорили напрямки співпраці для посилення енергетичної безпеки в регіоні

Міністри енергетики України і Румунії обговорили напрямки співпраці для посилення енергетичної безпеки в регіоні

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів онлайн-зустріч з міністром енергетики Румунії Себастьяном Бурдужою.

Герман Галущенко привітав колегу з призначенням на посаду і висловив упевненість у продовженні продуктивної співпраці між міністерствами енергетики двох країн і зміцненні енергетичної безпеки усього регіону.

Зокрема він підкреслив зацікавленість української сторони у реалізації спільних проєктів у газовій галузі та електроенергетиці.

«Україна має найбільші газові сховища в Європі і пропонує міжнародним партнерам скористатися їх потужностями для зберігання природного газу на взаємовигідних умовах. Ми констатуємо, що європейські трейдери вже почали закачувати свій газ у наші ПСГ, на сьогодні такі обсяги складають близько 600 млн куб метрів», - зазначив міністр.

Герман Галущенко підкреслив зацікавленість України в розвитку співпраці у сфері транспортування природного газу через Трансбалканський газовий коридор.
Сторони також обговорили реалізацію домовленостей про відновлення міждержавної повітряної лінії між ПС 750 кВ «Південноукраїнська АЕС» та ПС 400 кВ «Ісакча». Цей проєкт має велике значення для розширення пропускної спроможності транскордонних мереж, а також підвищить надійність електропостачання споживачів південних регіонів України та зніме обмеження видачі потужності генерації з відновлюваних джерел енергії на цих територіях.

Очільник Міненерго подякував Румунії за підтримку енергетичного сектору України та розповів про потреби енергосектору, необхідні матеріали та устаткування, резерв яких допоможе Україні пройти наступний опалювальний сезон в умовах можливих терористичних атак на енергосистему.