Енергоефективність – магістральний шлях відновлення та зміцнення національної та регіональних економік

Енергоефективність – магістральний шлях відновлення та зміцнення національної та регіональних економік. На це звернула увагу директор Департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності Олеся Міщенко виступаючи на Форумі відновлення Одещини «Транспорт. Логістика. Інфраструктура».

«Зруйновані міста та інфраструктура – велика проблема. Серед давніх проблем ще залишаються низький рівень енергоефективності, повільні темпи термомодернізації будівель, застарілий фонд будівель, технологічна відсталість, висока енергоємність. Наша відповідь має бути однозначною – перемогти і відбудувати «краще, ніж було», - пояснила Олеся Міщенко.

Серед переваг активного впровадження енергоефективних технологій і заходів – можливість вивільнити кошти на розвиток громад та інші пріоритетні проекти.

Держенергоефективності працює над інструментами для підтримки проектів з енергоефективності та декарбонізації. Ще у квітні цього року Парламент прийняв закон, який передбачає створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації.

Ще одна ініціатива – Національна платформа з декарбонізації. Це буде новий, універсальний державний револьверний інструмент для фінансування, супроводу та мультиплікації проектів з енергоефективності.

«Наразі Агентство розробляє фінансові інструменти для Національної платформи з декарбонізації для родин, громад, бюджетних установ, ЕСКО-компаній, бізнесу, які різняться за умовами, змістом й наповненням: кредити, лізинг, гарантії, факторинг, карбонові сертифікати, зелені облігації», – зауважила Ольга Міщенко та закликала відстежувати наступні оголошення Держенергоефективності.