експерти МАГАТЕ - важливий елемент фіксації злочинів росіян

Рік тому, 1 вересня 2022 року, у відповідь на офіційний запит України на тимчасово окупованій ЗАЕС розпочала роботу постійна моніторингова місія МАГАТЕ. Старт роботі місії дав Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який тоді ж відвідав ЗАЕС.

Постійна місія МАГАТЕ на ЗАЕС стала першою з експертних місій Агентства на українських АЕС. Згодом Україна звернулася до МАГАТЕ з пропозицією розширити роботу місій на всі українські АЕС, адже через обстріли склалася загрозлива ситуація для функціонування української атомної генерації. Зокрема, у листопаді після масштабного обстрілу одночасно всі українські АЕС були знеструмлені та перейшли на аварійне живлення дизель-генераторами. У січні 2023 року для здійснення безперервного контролю і моніторингу ядерної та радіаційної безпеки члени місії прибули на майданчики Південноукраїнської, Рівненської, Хмельницької, а також Чорнобильської АЕС.

«Робота місії МАГАТЕ важлива Україні для отримання інформації про об’єктивну картину на окупованій ЗАЕС та фіксації злочинів росіян. На жаль, цих зусиль поки недостатньо для забезпечення глобальної ядерної безпеки, адже ми маємо справу з підступним та непередбачуваним ворогом. Підрив російськими терористами Каховської ГЕС доводить, що вони не зупиняться ні перед чим, а їхні дії загрожують усьому континенту», - зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

За словами в. о. голови Держінспекції ядерного регулювання України Олега Корікова, експерти МАГАТЕ на ЗАЕС стали свідками продовження мілітаризації ЗАЕС з боку російських військових.
«Вони фіксують порушення умов експлуатації енергоблоків, руйнування фізичних бар’єрів на шляху розповсюдження радіації, втрату живлення ЗАЕС, блокування передачі даних через автоматизовану систему радіаційного контролю», - додав Олег Коріков.

Важливо, що після відвідування ЗАЕС експерти МАГАТЕ констатували порушення російськими терористами базових 7 принципів ядерної і радіаційної безпеки.

«Це вимагає від нас ініціювати додаткові механізми для повернення ЗАЕС під український контроль», - зазначив Герман Галущенко.

Відповідні механізми протидії агресору пропонує у частині забезпечення ядерної і радіаційної безпеки Формула миру Президента України Володимира Зеленського. Над обговоренням її реалізації працює робоча група у складі дипломатичних місій під головуванням Міністра енергетики Германа Галущенка.

Пропозиції української сторони включають необхідність створення і підтримки середовища, в якому ядерні об’єкти залишаються захищеними від будь-якого потенційного використання як інструментів ведення війни, а також демілітаризацію і деокупацію ЗАЕС, повернення станції під повний контроль України та відновлення її безпечної роботи.